Bu Blogda Ara

1 Mart 2018 Perşembe

MUĞLA MARMARİS

Muğla'nın ilçesi Marmaris nüfusu 95.000, yüzölçümü 878 km² dir.Marmaris, batısında Reşadiye yarımadası ve Kerme körfezi, kuzeyinde Ula, doğusunda Balan dağı, Karadağ ve Günlük Tepeleri ile güneyinde Akdeniz ile çevrilidir.Muğla 56 km, Dalaman havaalanı 88 km dir..Akdeniz ikliminin hakim olduğu ilçede yazlar oldukça sıcak ve kurak, kış ayları ise nispeten ılık ve bol yağışlı geçer.
Marmaris’in eski adı Physkos. Fiskos Karya dilinde "Doğakenti" demektir. Bu isme neden de doğanın bütün unsurlarını ve güzelliklerini bünyesinde bulundurmasıdır. MÖ 3400 yıllarına kadar uzandığına dair izler biliniyor.Bilinen tarihi MÖ 900’lere kadar uzanan kent, Helenistik Dönem’de belli bir süre için Seleukos egemenliğine, sonra sırasıyla Roma, Bizans,13. yy.da Menteşoğulları egemenliğine girmiş. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman 1522’de fethediyor bu bölgeyi.
Marmaris’te günü geçirmenin en keyifli yollarından biri, tekne turlarına katılmaktır. Çarşı içinde ana İskele’den ve Marmaris’in değişik yerlerinden kalkan irili ufaklı yüzlerce tekne her gün tıka basa doluyor ve çevredeki, koylara günübirlik turlar düzenliyor. Marmaris’in karşısındaki Yıldız Adası (Nimara), Turunç, Kumlubük, Çiftlik, Fosforlu mağara en popüler uğrak yerleri arasında. Geceleri de "mehtap turları" düzenleniyor. Kimi tekneler uğranılan yerlerde lokantalarla anlaşıyor, kimileri de teknede yemek servisi veriyor. Teknede eğlence de unutulmuyor. 
Gökova Körfezi, mavi yolculuğun en çok tercih edilen güzergâhıdır. Bu güzergâhın en keyifli koyları da Karacasöğüt ile Bördübet koyu arasında uzanır. Bu koylar sırasıyla Karacasöğüt, Okluk koyu, İngiliz Limanı, Löngöz, Yedi Adalar, Gücük Limanı ve Bördübet koyudur. Marmaris’in eğlencesinden yararlanıp da gün içini ve uyuma saatlerini daha sakin geçirmek isteyenler için hemen yakında ayrı bir turizm merkezi olarak gelişen bir yerdir İçmeler. 
Marmaris’in yaz sıcağından bunalırsanız Netsel Marina’yı geçip Yalancı Boğazı yoluna girip, Günnücek piknik alanına gidebilirsiniz.Marmaris’ten bakınca boğaz gibi görünen ve halk arasında Yalancı Boğazı olarak tanımlanan doğal set, Nimara Yarımadasını (Cennet Adası) karaya bağlar.Sedir Adası, Kedrai Antik Kenti ve ünlü Kleopatra Plajı ile tanınıyor. Kedrai bir Karia kenti. Sonradan Rodos devletine bağlanmış. Marmaris-Muğla yolunun 12. km’sinden sola ayrılan yol, 6 km sonra Gökova Körfezi’nin bir başka noktasına, Çamlı İskelesi’ne ulaştırır sizi. Çamlı İskelesi’nden doldukça kalkan tekneler Sedir Adası’na gidiyorlar. 
Marmaris’in mahallelerinden biri olan Turunç’a otobüsle veya karayoluyla kendi aracınızla gidiyorsanız çamlar arasında uzanan virajlı bir yoldan gideceksiniz. İçmeler’i geçtikten sonra tırmanış başlıyor.Yokuşlar, inişler, virajlar ve hep yanı başınızda olan çamlar arasından giderken ansızın karşınıza çıkıverecek Turunç. Aşağıda sanki özel olarak mavinin özel bir tonuyla boyanmış gibi bir deniz. Çivit mavisi, cam mavisi, gökyüzünün denize düşmüş mavisi, mavinin her tonu denizde.
Orhaniye’den kıyı boyu asfalt yolu izleyerek Bozburun’a yönelince 10 km sonra Selimiye’desiniz. Köy yeşillikler içinde. Deniz suyu temiz ve genellikle durgundur. İskele kenarında toplanmış küçük lokantalar genellikle teknelere hizmet veriyor. Sonsuz bir sükunet hakim çevreye. Selimiye’de yatların demirledikleri iskele çevresinde çok sayıda lokanta var. Balık bol. Türüne göre ister ızgara, isterseniz buğulama yapılıyor. Has zeytinyağı ve defne yaprağı buğulamaya ayrı bir tat katıyor. Kabak çiçeği dolması ise Güney Ege’nin spesiyalitesi.