Bu Blogda Ara

4 Mart 2018 Pazar

MUĞLA DATÇA


Muğla'nın ilçesi Datça'nın nüfusu 22.000 kişi, yüzölçümü 476 km2.dir.Datça Muğla arası 121 k. uzaklıkta, Datça Marmaris arası 71 km. uzaklıktadır.Oksijen bakımından Dünya’nın ikinci, Türkiye’nin en zengin bölgesidir. Ünlü tarihçi Strabon’un bu konuda meşhur bir sözü vardır:“Tanrı yarattığı kulunun uzun ömürlü olmasını isterse, Datça Yarımadası’na bırakır.”
Datça, coğrafi bölge olarak Ege Bölgesi yer alıyor. Dağlık ve engebeli bir arazi yapısına ve tipik bir Akdeniz iklimi’ne sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Datça Yarımadası, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiş olması dolayısıyla bozulmamış doğası, 235 kilometrelik sahil şeridi ve 52 koyu, zengin flora ve faunası, Knidos Antik Kenti ile gelecekte bölgenin en önemli turizm merkezlerinden birisi olmaya adaydır.
Datça’nın birçok mavi bayraklı plajı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Aktur Tatil Sitesi Plajı, Aktur Kamping Plajı, Karaincir Plajı, Hastanealtı Plajı, Periliköşk Plajı, Billurkent Plajı olarak sıralanabilir.Datça'da  tatillerini geçiren yerli ve yabancı turistler için trekking, sörf, yelken gibi doğa ve su sporlarının yapılabileceği ideal ortamlara sahiptir. Sürekli esen rüzgarı ile nemin hissedilmediği tatil imkânını sağlaması ve bol oksijeni dolayısıyla sağlık turizmi için de ideal bir yerdir.
Datça Yarımadası, Bodrum ve Marmaris’ten “Mavi Yolculuk” düzenleyen tekneler için oldukça önemli bir güzergah olmaktadır.Datça Limanı’na giriş-çıkış yapan tekneler arasında, Ege Adaları’ndan gelen tekne ve yatlar önemli bir yer tutar. Yunan adalarından, özellikle Rodos ve (Sİmi) Sömbeki adalarından, ilçeye Cumartesi günleri teknelerle alışverişe gelen Yunanlılar, ilçeye döviz girdisi sağlamaktadırlar.
Palamutbükü  Datça merkeze 25 km mesafede , Datça Yarımadasının Akdenize bakan kısmında, Üç güzeller diye de anılan ( Hayıtbükü , Ovabükü , Palamutbükü ) koyların sonuncusu , maviyle yeşilin kucaklaştığı bir turistik merkezdir.Pırıl pırıl parlayan plajları, koyları , yeşilin bir çok tonunu göreceğiniz zeytin, badem ve çam ağaçları ile bir doğa harikası.Bodrum-Datça Feribot seferleri ile 230 kilometrelik ortalama 4 saatte gidilen karayolu mesafesi, 18.5 deniz mili uzunluğundaki feribot yolculuğu ile 1 saat 45 dakikada tamamlanabiliyor.
Knidos Antik Kenti Hippodamos’un ızgara plan düzenine göre yapılanmıştır. Doğu-batı doğrultusunda birbirine paralel dört geniş cadde, kuzey-güney doğrultusundaki bir cadde ile dik açılı olarak kesişmiştir. Arazi konumuna uygun bir biçimde cadde ve sokaklar bazen merdivenle, bazen de dik olarak birbirlerini kesmişlerdir. Kuzey-güney doğrultusundaki ilk caddenin batısında agorası yer alır. Sonraki devirlerde askeri limanın kuzeyindeki agoranın her iki tarafına, antik taşlardan yararlanılarak büyük bir kilise yapılmıştır.
Ege ile Akdeniz’in kesiştiği bölgede bulunan Simi (Sömbeki), küçücük ama bir o kadar şirin Yunan adası Simi, Türkçede Sömbeki ismiyle tanınıyor.  1700’lü yıllarda Oniki Ada’nın en zengin 3. adasıymış, Adanın geçim kaynağı Sünger avcılığı ve gemi yapımıymış .Rodos‘un kuzeyindeki Simi Datça’ya 8 km uzaklıkta.Yerleşik nüfusu yaklaşık 2 bin 500 olan Simi adası, geçimini ağırlıklı olarak turizm, balıkçılık ve ticaretle sağlıyor.